National Memorial Arboretum

National Memorial Arboretum

Project Description

Project Description

The UK’s national Centre of Remembrance has been transformed to accommodate a dramatic increase in visitor numbers to the 150-acre site. A new gateway building houses a foyer, exhibition space, retail, cafe and learning centre and the existing timber visitor centre has been refurbished to accommodate a restaurant, function room, office and WCs. The sub-structure to the existing building has been retained and the timber frame superstructure re-used and extended. A central rotunda is constructed from vertical shell elements and enclosed by a circular, semi-glazed roof. The new superstructure consists of in-situ reinforced concrete slabs supported on vibro-stone columns, deployed as a ground improvement technique. Extensive pre-fabrication is used for the timber porticos and facades. The £15.7 million project increases the site’s capacity from 300,000 visitors to 500,000 visitors a year.

Location

Burton-on-Trent

Client

The Royal British Legion

Awards

RIBA West Midlands Award,
RIBA West Midlands Building of the Year,
RIBA National Award,
RICS West Midlands Award – Community Benefit,
RICS West Midlands Award – Tourism & Leisure,
BCI Award – Shortlisted,
Civic Voice Award – Highly Commended,
Civic Trust Award – Regional Finalist,
RICS National Award – Tourism & Leisure,
RICS National Award – Project of the Year

gha_nma-040-s

Category

arts & culture

Share This