THE BLUECOAT, LIVERPOOL

CATEGORY 
arts & culture
LOCATION
Liverpool
CLIENT
The Bluecoats, Liverpool
AWARDS
RIBA Award, 
The Woods Awards - Best Public Building

PROJECT DESCRIPTION


The old foundlings school, a Georgian Grade I Listed building has been renovated and extended to provide artist studios, exhibition spaces and an auditorium for 200 people. 

 

A complicated load-bearing structure has been selected for the new construction. Brick walls are stack bonded with units aligned in a single direction. 

 

Computerised design drawings allocated every brick a location so that reinforced concrete floor plates and lintels were co-ordinated into the design without any cut bricks. 

 

Pre-stressed brickwork was used to attenuate the main gallery piers, support balustrades and parapet walls. The steel trussed roof structure was kept straightforward with clear joints consistently detailed.

Logo

© Copyright. All rights reserved.

We need your consent to load the translations

We use a third-party service to translate the website content that may collect data about your activity. Please review the details and accept the service to view the translations.